• 26/07/2024 19:36

Будівництво торгових комплексів: “розумні” інвестиції

Складно уявити сучасне місто без торгово-розважальних центрів (ТРЦ). Подібний комплекс об’єднує під одним дахом масу бутиків відомих брендів, продуктові магазини і магазини промтоварів, розважальні зони у вигляді різноманітних розваг для дітей, кінотеатрів, боулінгу, льодових арен і багато іншого. Тому перед проектувальниками стоїть завдання кваліфіковано спроектувати планування і зонування для забезпечення успіху торговому центру (ТЦ) для отримання замовником/інвестором високого доходу з площі.

Особливості будівництва торгових центрів

Зведення великого торгового об’єкта повинно виконуватися в суворій відповідності із законодавчими нормами, в іншому випадку можуть виникнути серйозні проблеми. Найважливішою умовою будівництва торгових центрів є дотримання:

  • вимог Містобудівного кодексу;
  • вимог протипожежної безпеки;
  • санітарно-епідеміологічних вимог.

Важливу роль відіграє і вибір місця. Розміщення торгового центру далеко від головних магістралей зробить його збитковим. В даний час покупці не хочуть їхати занадто далеко навіть за ексклюзивними товарами, тому вибір місця розташування багато в чому визначається наявністю великої кількості людей поблизу. Іншими критеріями вибору ділянки служать розмір бюджету, наявність конкурентів неподалік і можливість підключення до необхідних комунікацій.

Після завершення попередніх етапів створюється архітектурний план, що містить всі технологічні і технічні особливості будівлі. Проводиться розрахунок потоків покупців, від якого залежить розміщення сходів і павільйонів. В архітектурному плані також вказуються всі дані по екстер’єру будівлі. Досить багато уваги приділяється плануванню території, прилеглої до торгового центру. При цьому оформляється пакет всіх необхідних документів.

Підготовка до проведення будівельних робіт полягає в організації під’їзних шляхів, прокладанні інженерних тимчасових комунікацій і вирівнюванні ділянки.

На завершальному етапі здійснюються будівельні роботи. Це найбільш важкий і тривалий процес, в ході якого потрібно строго контролювати всі дії, здійснювані на будмайданчику, без чого якість побудованого об’єкта може виявитися істотно нижче заявленого.

Переваги будівництва торгових центрів

На сьогоднішній день існує спеціалізована компанія LLENTAB, яка виконує будівництво торгових центрів. Торговий центр їх конструкції володіє наступними перевагами:

  1. Швидкість монтажу, можливість будівництва в обмежених умовах;
  2. Можливість використання будь-якого облицювання (профлист, сайдинг, Фасадні Касети та ін.);
  3. Скатна необслуговувана металева покрівля;
  4. Значне здешевлення конструкції будівлі зарахунок застосування касетних сендвіч панелей;
  5. Надійність, екологічність і пожежобезпечність

Сьогодні торгово-розважальний центр-це зазвичай монолітна або збірна конструкція з несучими колонами. Для прискорення процесу будівництва будівлі часто використовуються легкі за вагою металоконструкції, тобто двері, вікна, дах, всі зовнішні елементи ставляться на міцний каркас з металевих профілів. Для безпеки вони обробляються вогнезахисними засобами, а також засобами проти корозії. При використанні технології будівництва торгових центрів з легких металоконструкцій (ЛМК, ЛСТК) замовник може збільшувати висоту стель і ширину галерей.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *