• 26/07/2024 20:03

Для чого потрібно знати групу крові?

Не дарма ще у Стародавньому Римі кров вважали основою життя людини. Крім того, римляни вважали, що вся спадкова інформація зберігається у крові. Таких висновків вони дійшли, помітивши, що людина не виживає за великої втрати крові.

А вже на початку минулого століття висновки древніх римлян знайшли наукове підтвердження, коли вчені виявили різні групи крові. Фактично група крові і резус фактор є своєрідним ідентифікатором людини, яка передається у спадок.

У чому різниця між групами крові

Основною відмінністю груп крові один від одного полягає в присутності в ній антигенів A і B. Залежно від їх наявності або відсутності кров поділяють на 4 групи:

  • Ⅰ група (немає антигенів А та В, але є антиген Н);
  • ⅠⅠ група (є лише антиген А);
  • ⅠⅠⅠ група (є тільки антиген В);
  • ⅠⅤ група (є антиген А і В).

Що ж до резус-фактора, він визначається наявністю чи відсутністю антигену D.

Імунна система будь-якої людини сприймає іншу групу крові як чужорідний організм і починає з нею боротися. Якщо раніше вважалося, що групу крові можна переливати будь-якому пацієнту, то в наші дні це роблять лише в екстрених випадках, коли немає іншого виходу. Тому можна говорити про те, що Ⅰ група крові лише умовно сумісна з усіма іншими групами. Крім того, можна відзначити, що пацієнту з І групою умовно підходити лише кров ІІ групи.

Як проводять аналіз крові

Для визначення групи крові пацієнта знадобиться лише три її краплі, які у лабораторії змішують із антитілами. Точніше змішують кров з реагентами, які містять антитіла. Проводять цю процедуру в наступній послідовності:

  • на основу наносять три краплі крові;
  • першу краплю змішують з антитілом А (якщо кров згорнулася, то в ній є антиген А);
  • другу краплю змішують з антитілом (якщо кров згорнулася, то в ній є антиген В);
  • третю краплю з’єднують з антитілом D (якщо кров згорнулася, то резус-фактор позитивний).

Як з’явилися групи крові

Хоч про різні групи крові стало відомо вже досить давно, але досі немає підтвердженої теорії, чому в нас різні групи крові. Якщо одні вчені вважают, що чотири групи крові виникли одночасно, а у людства є різні біологічні предки, інші вважають, що спочатку була перша група крові, а у ході мутацій і кліматичних змін з’явилися й інші групи крови.

Фактично знання своєї групи крові може знадобитися у критичній ситуації, коли терміново потрібне переливання крові, а провести аналіз неможливо. Крім того, це може стати в нагоді, якщо вирішите скористатися дієтою, розробленою залежно від групи крові.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *